Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Sammanställning av omkomna genom drunkning under april 2017

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna visar att 9 personer omkom genom drunkning under april i år jämfört med 12  under april 2016.

Under årets fyra första månader har totalt 26 personer drunknat mot 39 under samma period förra året.

I och med det varma vädret som nu kommit i stora delar av landet kan fler förväntas söka sig till hav och sjö vilket är positivt. Tyvärr innebär en ökad riskexponering också att risken för vattenolyckor ökar. Även om lufttemperaturen är behaglig så är vattnet fortfarande kallt. Om man faller i vattnet från land eller båt är risken för nedkylning stor och behovet av snabb hjälp avgörande.

 

Flytvästanalys kopplat till antalet omkomna i fritidsbåtsolyckor 2016.

Statistiken från 2016 säger att 25 personer omkom tillföljd av drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor. 20 stycken av dessa var vid olyckstillfället ensamma och 21 personer saknade flytväst. Efter en genomlysning av samtliga fall skulle uppskattningsvis hälften av dessa överlevt med någon typ av flytväst. Noterbart är att fem personer drunknade till och med maj, och tre stycken i början av juni i Sveriges norra regioner. Sex personer omkom från och med september. Totalt ger det 14 personer som befunnit sig i mycket kallt vatten där man kan misstänka att det inneburit negativa förutsättningar för möjligheterna att ta sig i säkerhet. Kombinationen, mycket kallt vatten och frånvaro av flytväst är förödande!

Flytvästanalys utförd av: Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med Transportstyrelsen/ Sjösäkerhetsrådet samt läkare specialiserad på bland annat hjärtsjukdomar och naval medicin.

   

                                           2017           april           2016         

                                              3             Övriga             7     

                                              3           Fritidsbåt           3

                                              3                 Is                1

                                               -              Fartyg             1

                                              9             Totalt            12                     

 

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under april 2017.

 

3/4 Sjö, is, fiske

Falun, Dalarna, W-län

En 73-årig man har hittats död i en sjö utanför Falun efter en stor sökinsats.

Mannen var ute på fisketur, men när han inte kom hem igen slog hans anhöriga larm.

Den äldre mannen hade åkt hemifrån vid lunchtid för att åka och fiska vid Rösjön Vid 19-tiden på kvällen hade han inte kommit tillbaka och anmäldes som försvunnen av sina anhöriga.

Mannen anträffades död under isen klockan 22.20, med hjälp av polishelikopter.

Isen på sjön uppges bitvis varit tunn, medan på andra ställen ha större bärighet. Vårisars bärighet skiftar snabbt och kan vara förrädiska. Mannen var från Falun.

 

5/4 Sjö, övrigt

Sandviken X-län

Larm om drunkning i Sandviken vid Spången i anslutning till Fiskängstjärnen. Larmet inkom klockan 10:21från förbipasserande som sett något vad som verkar vara en kropp liggandes ivattnet. – En man är påträffad avliden. Det finns ingen brottsmisstanke, säger polisens presstalesperson.

  

6/4 hav, fritidsbåt, kanot

Norrtälje, AB-län

Man 55år och hund dog i olycka med kanadensare utanför Blidö, Norrtälje kommun. Även en hund dog vid händelsen.

Vid 17-tiden larmade skärgårdsbåten Riddarfjärden Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral om att de sett en halvt vattenfylld kanadensare på Norrfjärden, nordost om Blidö. Ungefär 20 minuter efter larmet påträffade räddningsmanskapet den livlösa kroppen i vattnet. – Vi vet inget om hur olyckan gått till, men det är förskräckligt kallt i vattnet och man blir nedkyld väldigt fort, säger arrestbefäl i Norrtälje. Upplivningsförsök pågick medan mannen fördes i helikopter till Norrtälje sjukhus där han dödförklarades. Den hund som följde med i den öppna kanoten påträffades död i vattnet. Den omkomne är hemmahörande i Stockholm.

 

8/4 Sjö, is

Hagfors, S-län

En man i 81-årsåldern drunknade på lördagsförmiddagen sen han gick genom isen på sjön Knon i Hagfors. Det var vid klockan 09.22 som larmet kom efter att två personer sett spår på isen ut till en vak, men inga spår ledde tillbaka och de kunde inte se till någon människa. Mannen plockades upp från botten på ca 4meters djup av ytbärgare från räddningstjänsten. Kroppen fördes till vårdcentralen.  Enligt polisen var mannen avliden.

 

10/4 sjö, is, skridsko
Värnamo, F-län

En 60-årig man som försvann i januari när han åkte långfärdsskridskor på sjön Vidöstern utanför Värnamo har påträffats död. "Identifiering har genomförts och anhöriga är underrättade  om dödsfallet." skriver polisen på sin hemsida. Kroppen hittades på morgonen av en man som var ute och rastade sin hund. Kroppen låg några meter ut i vattnet. Polisen misstänker inget brott.

 

13/4 kanal, övrigt

Köpenhamn, Danmark

Man 47 år. Polisen i Köpenhamn fann på torsdagen en död man i kanalen vid ett koloniområde i närheten av Christiania. Mannen, som är svensk medborgare, har blivit utsatt för grovt våld. Dödsorsaken är drunkning men mannen, som är 47 år, har blivit utsatt för slag och sparkar, enligt Köpenhamnspolisen.

 

19/4 Hav, övrigt

Härnösand Y-län

På onsdag förmiddag hittades en kvinna död vid gästhamnsbryggan i centrala Härnösand. Enligt Räddningstjänsten ska kvinnan ha legat länge i vattnet.

 

19/4 sjö, fritidsbåt, fiske

Flen D-län

Räddningstjänsten sökte under söndagens eftermiddag efter en saknad person i en sjö mellan Vadsbro och Bettna. Larmet kom in till SOS klockan 13.39 på söndagen. En boende nära sjön såg en övergiven båt på drift och larmade. Räddningstjänsten från Flen tillkallades, och ett räddningspådrag med båt, värmekamera, helikopter och polishundar inleddes. — Det fanns tydliga spår av att en person ska ha funnits i båten, meddelar räddningstjänsten i Flen. Båten kunde identifieras, och under eftermiddagen stod det klart att en man från trakten saknades och att han troligen färdats i båten under dagen.

Enligt uppgift från polisen hade mannen uppgett för en anhörig att han skulle ut och fiska. – Han gav sig ut på morgonen, men kom inte tillbaks. Under eftermiddagen anträffades saker som vi tror tillhör den saknade mannen. säger vakthavande polisbefäl

 

25/4 Fritidsbåt, sjö

Alingsås O-län

Det var strax efter klockan tre på tisdagseftermiddagen som polis fick larm om en befarad drunkning vid Bokö i sjön Mjörn. Enligt polisens presstalesman i Göteborg, kom larmet efter att en tom båt hittats vid ön. Räddningstjänst med båt larmades ut på sjön för en sökinsats. Under sökinsatsen påträffades en avliden person i vattnet. Upptäckten gjordes av personal som sökte av sjön från en helikopter. Enligt polis finns inga misstankar om brott.

 

Ytterligare information

Mikael Olausson                                                        0769-411465

 

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands - exklusive suicid.