I Sverige finns det ett fåtal stränder som är bevakade av utbildade livräddare. Svenska Livräddningssällskapet arbetar för att fler ständer ska bli bevakade genom att utbilda livräddare och stötta kommuner eller ideella som vill starta upp strandbevakning.

 

Här finns det bevakade stränder idag

Bevakningen är öppen:

Midsommarhelgen till 11 augusti
(Malmös stränder öppnar 15 maj och stänger 1 september)

Göteborg; Askim

Halmstad; Tylösand, Frösakull, Ringenäs och Vilshärad,

Laholm; Mellbystrand och Skummeslöv.

Ängelholm; Råbocka, Havsbadet, Klitterhus och Vejbystrand.

Helsingborg; Fria bad, Rydebäck och Råa Vallar.

Malmö; Klagshamn, Sibbarp, Ribbersborgsstrand, Sundspromenaden och Scaniabadet.

Vellinge; Skanör, Falsterbo, Kämpinge och Ljunghusen.

Gotland; Tofta

 

Hur vet man att en strand är bevakad?

En bevakad strand är markerad med flaggor, det finns också ofta ett eller flera bevakningstorn. Flaggorna berättar om det finns livräddare på plats och om det är farligt att bada på grund av till exempel strömmar i vattnet. Livräddarna, som är klädda i rött och gult, finns på plats inte bara för att rädda personer som råkat illa ut i vattnet. Livräddarna ger också information till allmänheten, ser till att det finns livräddningsutrustning och plåstrar om småskador.

 

Att vara livräddare handlar inte enbart om att ingripa vid dramatiska drunkningstillbud, utan lika mycket om att ta hand om sina medmänniskor. Utbildar du dig till havslivräddare får du kunskaper i hur du bevakar vid öppet vatten vid sjö eller hav. Förutom att rycka in vid drunkningstillbud handlar mycket av arbetet om att ta hand om bistick, skrubbsår och borttappade barn under sommarmånaderna. Poollivräddare och Havslivräddare kan tävla i sina kunskaper både nationellt och internationellt i olika typer av grenar i poolen, havet eller på stranden.

Svenska livräddningssällskapet, vill med denna folder ge information till kommuner, båtklubbar, bostadsrätts- och sommarstugeföreningar med flera om grundläggande krav på livräddningsutrustning, dess placering och underhåll i enlighet med SRVs allmänna råd. Vi hoppas nu att denna folder ska vara till hjälp i ert arbete för en säkrare miljö vid vatten. För rätt och säker användning av livräddningsutrustningen kan Svenska Livräddningssällskapet ge råd och utbildning.

- utrustning för vattenlivräddning >>

Årsrapporter strandbevakning