Foto: Fredrik Isaksson

Foto: Bjerner Media

Nippers 

Nippers är det internationella begreppet som används för barn och ungdomar som tränar och tävlar i Livräddning. Nippers kan startas redan från tidig ålder och fortsätter upp i tonåren. En viktig del är deltagarna får känna sig trygga i vattnet. De får att lära sig förebygga olyckor samt att rädda sig själv och andra i en nödsituation.

De som deltar i nippers får grundläggande kunskaper livräddning. Det innefattar  allt från vattenvana, bad-, båt-, is- och vädervett till mer fördjupande kunskaper som klipplivräddning, djupdykning, paddla livräddningsbrädor, räddningsmoment med livboj, räddningslina och torped. Under nippersträningar får deltagarna även grundläggande kunskaper i Första Hjälpen och Hjärt- lungräddning.

Deltagarna får även prova på tävlingsmoment och många ungdomar väljer sedan att gå över i vår tävlingsverksamhet.

Nippersläger

Under sommaren anordnas Nippersläger på flera platser i landet, ett läger där barn och ungdomar får lära sig livsviktig kunskap som de har med sig hela livet. Lägret grundar sig i ett projekt; Youth Camp, som avslutades 2021. Projektet startade med stöd av Svenskt Friluftsliv för att engagera ungdomar och ge de möjligheten att lära sig mer om vattensäkerhet och livräddning i friluftslivet.

Små Livräddare

Små Livräddare är en pysselbok framtagen för mindre barn. Här får barnet något kul och lärorikt att pyssla med en dag på stranden, eller varför inte en regnig dag i stugan. Du som vuxen kan tillsammans med barnen gå igenom badvett. Här kan du ladda ner och skriva ut materialet. 

 

Svenska Livräddningssällskapet erbjuder en utbildning för dig som är engagerad i barn- och ungdomsverksamhet inom livräddning hos Svenska Livräddningssällskapet. Utbildningen ger dig en grund i ledarkunskap, för att sedan hålla i nippersträningar och läger i din lokalförening eller i ditt regionförbund.

Läs mer och anmäl dig här

Vill du anmäla dig eller ditt barn till Nippersverksamhet? Kontakta en lokalförening eller ett regionförbund nära dig. Kontaktuppgifter hittar du här.

Fakta:

  • Nippers är det internationella begreppet för barn och ungdomar som tränar och tävling i livräddning.
  • Nippers är till för alla åldrar, det finns nivåer från de allra yngsta till tonåringar.
  • Deltagarna får lära sig livräddning, vara del av en gemenskap och prova på att tävla i livräddning.