Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Tre fler drunknade i september

Antal omkomna 2014

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning* över omkomna visar att 14 personer omkom genom drunkning under september i år jämfört med 11  personer under september 2013. Totalt har 124 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 114 under samma period förra året.

Fyra personer har omkommit i fritidsbåtolyckor, jämfört med en person 2013, medan antalet olyckor i kategorin övrigt, är identiskt med 2013, alltså 10 personer.

2014  september  2013

    4       fritidsbåt        1 

   10        övriga         10 

   14         totalt         11

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under september 2014

10/9, Övriga, bil
Nyland, Umeälven, BD-län
En man har hittats troligen drunknad efter det att hans bil av oklar anledning har hamnat upp och ned i vattnet i Umeälven utanför Nyland.
Det var vid halvniotiden på onsdagsmorgonen som en person ringde till SOS och berättade att hen sett en bil upp och ned i vattnet cirka fem meter från strandkanten. Olyckan ska ha inträffat i Nyland strax söder om Vindeln.

11/9, Övriga
Vinköl, Skara kommun, R-län
En 72-årig kvinna har hittats drunknad i ett vattendrag i Vinköl. Kvinnan försvann enligt polisen redan den 4 september. En stor sökinsats inleddes efter kvinnan, och hon eftersöktes bland annat med helikopter och hundpatruller.

11/9, Fritidsbåt
Nordingrå, Hägnen, Kramfors kommun, Y-län
En man i 70-års åldern har hittats drunknad i Nordingrå. Polis och räddningstjänst fick larm om en båt som drev på vattnet vid Hägnen. Kustbevakningen hittade mannen två timmar senare, tio meter från land på fem meters djup.

14/9, Övriga
Forssåbron, Näsviken, Hudiksvalls kommun, X-län
En man i 50-årsåldern har hittats död i en sjö utanför Hudiksvall. Ett vittne som sett mannen i vattnet hade slagit larm. Polis och räddningstjänst hjälptes åt att försöka rädda mannens liv, men förgäves. Polisen vet inte hur och varför mannen hamnat i vattnet. Mannen har troligen drunknat men dödsorsaken kommer att fastställas vid obduktion.

14/9, Övriga, bil
Limån, Siljansnäs, Leksands kommun, W-län
Två män, 23 och 29 år, samt en kvinna drunknade i samband med att en bil hamnat i vattnet vid kraftverksdammen i Limån i Leksands kommun. Fordonet upptäcktes av en förbipasserande. Hur länge bilen då varit i vattnet kan inte polisen svara på men en teori är att olyckan inträffat strax efter att de lämnade den kräftskiva de varit på. De tre personer anträffades drunknade av dykare.

17/9, Övriga
Frånö småbåtshamn, Kramfors, Y-län
En 60-årig man har hittats död i vattnet i Frånö småbåtshamn. Den äldre mannen, hemmahörande i Kramfors, ska ha varit saknad i tre dygn. Polisen misstänker inte att något brott ligger bakom mannens död. Dödsorsaken kommer att fastställas efter rättsmedicinsk obduktion.

20/9, Övriga
Apelviken, Rörö, Göteborgs norra skärgård, O-län
En man har hittats död i vattnet vid Rörö i Göteborg. Enligt polisen är det oklart hur länge mannen legat i vattnet. Polisen misstänker inte något brott. Dödsorsaken kommer att fastställas efter obduktion.

26/9, Fritidsbåt
Mellan Stora Aspön och Grönön på Vättern, T-län
En äldre man har drunknat i samband med en båtolycka på Vättern. Orsaken tros vara det hårda vädret med kraftiga vindar.
Ett par har upptäckt lösspringande hund på en av öarna. När de tog sig dit fann de en förlist båt som var delvis under vattnet och en man som låg i vattnet. Paret larmade räddningstjänsten och SOS Alarm. Sjöräddningssällskapet, ytenheter, räddningstjänsten och en räddningshelikopter sattes in i räddningsinsatsen. När de kom fram till platsen togs mannen upp på ön, där påbörjades upplivningsförsök men hans liv gick inte att rädda.

28/9, Övriga
Näsets badplats, Göteborg, O-län
En äldre man har hittats död vid Näsets badplats.Polisen fick ett samtal från en person som uppgav sig ha hittat en död person i vattnet utanför Näset i södra Göteborg.En halvtimme senare hittade poliser en död människa i vattenbrynet vid Näsets badplats.
Enligt polisen rör det sig troligen om en drunkningsolycka.

28/9, Fritidsbåt
Valloxen i Knivsta, Stockholm, AB-län
Två män i åldern 25-35 år som är polska medborgare drunknade i samband med en båtolycka i sjön Valloxen i Knivsta. Ytterligare två personer har kunnat räddas.
Fyra män, polska medborgare, befann sig i båten när den kantrade cirka 150 meter från stranden. En av männen ska då ha försvunnit ner i vattnet omedelbart. De övriga tre letade först, men simmade sedan tillsammans mot land. Ungefär 40 meter från stranden försvann ytterligare en person. Troligen saknade samtliga flytväst och sedan har det nog varit dåligt med simkunskaperna enligt polisen.

29/9, Övriga
Vallentunasjön, Täby, AB-län
En drunknad person troligen en man, har anträffat i Vallentunasjön. Polis och räddningstjänst har tagit upp kroppen. Hur personen hamnat i vattnet är oklart.

Ytterligare information, Anders Wernesten, 070 592 95 67

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands - exklusive suicid.