Vill du också träna eller tävla i livräddning? Svenska Livräddningssällskapet har lokala klubbar som fokuserar sig på att träning- och tävlingsverksamhet. 
 
Följ sporten på instagram @swedenlifesaving

Träna livräddning

Alla kan börja träna livräddning, du behöver inte vara utbildad livräddare. Under vinterhalvåret tränar de flesta inomhus med fokus på simning och livräddning med utrustning såsom livboj, livräddningsdockor och Hansalina. Allt för att bibehålla kunskapen och konditionen. Under sommaren flyttar träningen utomhus till sjö eller hav.

Hitta en lokal klubb

Lättast är det om du söker upp det regionförbund där du bor för att se om det finns en lokalförening som du kan gå med i, vissa simklubbar har även livräddningsträningar.
 

Barn- och ungdomsverksamhet (Nippers)

Nippers är det internationella begreppet som används för barn och ungdomar som tränar och tävlar i Livräddning. Nippers kan startas redan från tidig ålder och fortsätter upp i tonåren. En viktig del är deltagarna får känna sig trygga i vattnet. De får att lära sig förebygga olyckor samt att rädda sig själv och andra i en nödsituation. Läs mer om Nippersverksamheten här.

 

Sponsorer

Bli sponsor
Sponsorer samarbeten

Om sport- och tävlingsverksamheten

Livräddning som sport var första hand avsedd att uppmuntra livräddare att utveckla, underhålla och förbättra de grundläggande fysiska och mentala färdigheter som behövs för att rädda liv i vattenmiljö. Sporten är en multisport och livräddningstävlingar består av en mängd olika tävlingsgrenar för att vidareutveckla och demonstrera livräddande färdigheter, lämplighet och motivation. Tävlingsgrenarna utövas i både vatten, pool och hav, och på stranden. Det finns även sjukvårdsbanor.

Vi arrangerar ett flertal livräddartävlingar årligen både för elit och nybörjare. Landslaget deltar även på internationella tävlingar. Inom sport & tävlingsverksamheten har vi idag ca 100 aktiva i åldrarna 10-60.

Varför ska ert företag bli sponsor?

Som sponsor till Svenska Livräddningssällskapet bidrar ni till en verksamhet som aktiverar och engagerar såväl unga som gamla och alla däremellan. Föreningens verksamhet skapar dels en god gemenskap men har även ett fokus på att skapa en trygg och säker omgivning.

Svenska Livräddningssällskapet har en gemensam plattform att stå på, vår värdegrund. Värdegrunden präglas av humanitet, gemenskap, respekt och engagemang.

Att vara sponsor till Svenska Livräddningssällskapet innebär därför att ni som företag förknippas med dessa egenskaper och samtidigt exponeras mot en målgrupp som är engagerad och driven, både på sin fritid och i arbetslivet. Men framför allt ni är med och räddar liv!

Sponsorer

Bli sponsor

Det finns många olika tävlingsgrenar inom sporten livräddning och de internationella grenarna delas upp i tävlingar i hav eller i pool och har också en sjukvårdsdel som kallas SERC, Simulated Emergency Respause Cometition.

Bassänggrenar

50 Manikin Carry – simma 25m hämta upp docka bogsera 25m.
100 Manikin Carry with fins -simma 50m hämta upp docka bogsera 50m med fenor.
100 Manikin Tow – simma 50m koppla halvfull docka, simma 50m med docka kopplad på släp med fenor och torped.
100 Rescue medley – simma 50m vänd 17.5 undervattnet, hämta docka bogsera 37.5.
200 Obstacles – simma under hinder 12.5 m från vägg som är 70 cm djupa.
200 Super lifesaver – simma 75m, hämta docka, bogsera 25m, släpp docka ta på fenor/torped, simma 50m, koppla halvfull docka, simma 50 med docka kopplad på släp med fenor och torped.

Nordisk lagkapp

Är en kombination av tävling i bassäng och en sjukvårdsdel. Som namnet antyder tävlar du i lag av tre livräddare och lagkappen utövas främst i Sverige, Norge och Danmark. Material som används är livboj med och utan lina, livräddningsdocka och räddningslina.

Inom sporten livräddning finns det många olika tävlingsgrenar och de internationella grenarna delas upp i tävlingar i hav eller i pool och har också en sjukvårdsdel som kallas SERC, Simulated Emergency Respause Cometition.

Surfrace – simning (ca 400 m)
Boardrace – räddningsbräda (paddla ca 800 m)
Ski – havs/räddnings kanot (paddla ca 1000m)
Flags – fånga ”pinne” en pinne mindre än deltagare (löpning ca 20m)
Boardrescue – lagkapp. En simmar ut, en paddlar bräda ut/ båda paddlar bräda hem.
Tubrescue – lagkapp. En simmar ut (offer), en räddare simmar ut med räddningstorped och fenor, räddare bogserar simmare i torped hem. Två bärare drar simmare upp på land.
Oceanrelay – lagkapp. En simmare, en brädpaddlare, en kanotpaddlare, en löpare.

Är en kombination av tävling i bassäng och sjukvård. Som namnet antyder tävlar du i lag av tre livräddare. Lagkappen utövas främst i Sverige, Norge och Danmark. Material som används är livboj med och utan lina, livräddningsdocka och räddningslina.
 

SJUKVÅRDSMOMENTET

För att delta i livräddningsmomentet i vattnet ska laget ha genomfört godkänt prov i tre av nedan angivna moment. I inbjudan anges ett antal tänkta situationer (se exempel) ur vilka tävlingsledningen väljer tre.

 
1. Medvetslöst tillstånd
2. Andnings- och cirkulationsbesvär
3. Brännskada
4. Blödning
5. Fall och kroppsskador
 
Exempel:
a) En man klipper gräsmattor. När gruppen passerar faller mannen ihop. Han har svårt att andas, har smärtor i bröstet och ut i vänster arm. Han är kallsvettig och blek.
b) En 10-årig pojke har fallit i vattnet och ligger på botten i bassängen.
c) Vid målning av fönster faller målaren med handen och armen genom glasrutan som går sönder. Kraftig blödning.
d) Under en träningsrunda i skogen hittar ni en flicka liggande till synes livlös, hon har ramlat av en häst.
e) En arbetare spetsar en påle med en yxa, slinter och hugger sig i benet.
f) Vid reparation av en värmeväxlare går en koppling sönder. Hett vatten strömmar ut och träffar reparatören.
g) En person reparerar sin bil. Avgasröret skramlar, motorn är igång och personen svarar ej på tilltal.
 

VATTENMOMENTET

Laget består av tre (3) medlemmar.
 
Utrustning:
  • Livboj med lina
  • Livboj utan lina (livbojens yttre diameter ca 730 mm, inre ca 450 mm)
  • Räddningslina typ Hansalina
  • Internationellt godkänd livräddningsdocka
  • Endast av arrangören tillhandahållna tävlingsredskap får användas. Lagmedlemmarna får använda simglasögon.
I utgångsläget står lagmedlem 1 på bassängens kortsida, lagmedlem 2 finns i vattnet 10 meter från banans kortsida och lagmedlem 3 finns i vattnet vid banans bortre kortsida, med minst en hand mot eller bortom kortsidan. Livräddningsdockan ligger på botten, 10 meter från banans kortsida.
 
På bassängens kanter och på banans linor ska markering finnas på 10, 15 respektive 20 meter från startplatsen.

 

Landslaget 2024

Följ sporten på instagram @swedenlifesaving

Förbundskapten och Coach

Tävlingskalender 2024

9 Mars, Halland – Svenska Mästerskapen Speedlifesaving

6-7 april, Jönköping – Svenska Mästerskapen Pool /Brita Memorial

25 maj, Tylösand – Svenska mästerskapen i surf lifesaving

14-21 juli, Gotland – Utvecklingsläger Hav

10 augusti, Tylösand – Niklas Bengtsson Memorial

23 augusti – 4 september, Australien – Världsmästerskapen/ILS (Seniorer)

 

Följ tävlingarna på instagram @swedenlifesaving