Cirka två miljoner svenskar uppger att dom inte kan – eller är osäkra på om de kan simma 200 meter. Många har inte badat i sjö eller hav det senaste året och vill utveckla sin simförmåga.

Svenska Livräddningssällskapets simskola

Att kunna simma omfattar mer än bara att kunna simma en viss sträcka. Simskolan omfattar också vattensäkerhet om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten och på isar. Att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten.
Simkunnighet är en färskvara och simmar du inte regelbundet bör du testa din simförmåga innan du ger dig ut i sjö eller hav. Ett bra sätt att göra detta på är att varje år ta simborgarmärket. Tänk också på att det är stor skillnad att simma 200 meter i inomhusbassäng och i öppet vatten.

Fakta:

  • Enligt den nordiska simkunnighets definitionen anses man vara simkunnig om kan falla i vattnet, få huvudet under och efter att åter tagit sig upp till ytan, kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.
  • Ca två miljoner personer i Sverige känner sig otrygga i vatten

Flera av våra regionförbund anordnar simskola för vuxna. En del har även kostnadsfri vattensäkerhetsutbildning i samarbete med MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Du kan läsa mer om den här.

Du hittar kontaktuppgifter här.

Gillar du vatten och vill lära ut kunskap som räddar liv? Då kan en simlärarutbildning vara något för dig. Svenska Livräddningssällskapets simlärarutbildning ger dig kunskaper om hur du lär barn och vuxna att simma på ett tryggt och säkert sätt. Du får också lära dig hur du själv kan anordna en sommarsimskola. Men du kan också arbeta i en simhall. Som simlärare lär du ut kunskaper som räddar liv och du är med och bidrar till att minska antalet drunkningsolyckor.

Det unika med Svenska Livräddningssällskapets simlärarutbildning är att du inte bara får kunskaper i hur du lär andra att simma utan du får även kunskaper i livräddning och vattensäkerhet i simskolan.

Läs mer

Det är aldrig försent att lära sig simma

Inga-Lena Dahl lärde sig simma vid 65+. Hör hennes berättelse i filmen nedan. Tack till Brålandabadet och Margaretha Valdemarsdotter som producerat filmen för att vi får visa den här.

.