Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Över 260 flytvästdepåer i Sverige

Att åka ut med båten på sommaren förknippar många med frihet! Skvalpa omkring bland vågorna med endast havets brus i öronen är självklart för alla båtägare. När du är ute är det självklart att använda flytväst, men du behöver kanske låna flytvästar till dina gäster som kommer på besök. Svenska Livräddningssällskapet har initierat till att alla kommuner ska ha flytvästdepåer för de stunder då du behöver låna en väst.

Avsikten med depåerna är att skapa möjligheter för allmänheten att gratis eller till ringa kostnad få använda en riktig räddningsväst under kortare tid för att därefter köpa egna västar. Utlåning kan också ske vid tillfälliga behov t ex besökare på orten, sportfisketävlingar, simskolor, skolutflykter, seglarläger och andra friluftsaktiviteter.

Här hittar du en karta över alla flytvästdepåer i Sverige

Här hittar du en lista över alla flytvästdepåer i Sverige

Har du en flytvästdepå och vill visa det så kan du enkelt beställa skyltar/flaggor i vår webshop!

Flytväst för alla

Flytvästen är en billig livförsäkring. Undersökningar av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att nästan hälften av de som drunknat i samband med att de fallit överbord skulle ha klarat sig om de använt flytväst. Om de dessutom haft möjlighet att larma, exempelvis med en mobiltelefon i vattentätt fodral, skulle fler än hälften kunna ha klarat sig.

Det är inte bara i fritidsbåtar flytvästen är bra. Vid fiske från stränder och klippor ger flytvästen också en bra trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan använda räddningsväst som en extra säkerhet, givetvis i kombination med ständig tillsyn.

Tyvärr förbereder sig inte alla för en olycka där någon faller i vattnet eller tvingas hoppa överbord. Svenska Livräddningssällskapets attitydundersökning 2012 visar att fyra av tio vuxna aldrig eller sällan använder flytväst i båt.
Det finns säkert också de som inte tycker sig ha råd att skaffa en flytväst. Men en flytväst är en billig livförsäkring som kan fås för 200 kronor och uppåt. Det går också att få låna en flytväst från någon av de fler än 260 flytvästdepåer som SLS har varit med att starta i Sverige.

När du köper flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Köp bara flytvästar som är CE-märkta, oavsett modell.

Män över 50 flyter dåligt
Den typiska båtolyckan sker när en man över 50 år ger sig ut ensam eller tillsamman med andra för att fiska. Båtturen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Mannen använder inte flytväst. Om han gjort det skulle hans överlevnadschanser ha ökat avsevärt.
Vi vet också från attitydundersökningen att fler än 2 miljoner vuxna svenskar inte tror sig kunna simma 200 meter och känner osäkerhet i vatten. De har dålig vattenvana och är i stort behov av flythjälp om de skulle hamna i vattnet. 
Många turister liksom svenskar har dålig kunskap om behovet av flytväst och våra kalla vatten vilket leder till onödiga drunkningstillbud.

Livförsäkring att låna gratis
De som trots allt tycker att flytvästen är en kostsam investering för ett enstaka tillfälle kan få låna en. Svenska Livräddningssällskapet har medverkat till att det i Sverige finns fler än 250 flytvästdepåer över hela landet där det går att låna räddningsvästar gratis eller till en mycket låg kostnad.
Du kan få reda på var du kan låna flytväst genom att gå in på Svenska Livräddningsssällskapets hemsida, eller kontakta Konsumentvägledningen/räddningstjänsten i din kommun.

Flytvästdepålista innehållande adress och telefonnummer till landets flytvästdepåer hittar du längst upp på denna sida.

Flytvästfakta

Vi har i samarbete med Transportstyrelsen tagit fram en faktabroschyr.

Här följer ett kort utdrag av nyckelfakta ur broschyren:

 • I Sverige omkommer i genomsnitt cirka 35 personer per år i fritidsbåtsolyckor.
 • Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder.
 • Fall över bord och kantring är de vanligaste orsakerna till olyckorna.
 • Ungefär hälften av båtolyckorna sker i samband med fritidsfiske.
 • Hälften av de omkomna är män över 50 år.
 • Drygt hälften har druckit alkohol.
 • Den akuta dödsorsaken är, praktiskt taget alltid, drunkning.
 • Endast en av tio drunknade bär flytväst eller flytplagg.
 • Många av dessa dödsolyckor hade kunnat undvikas med enkla medel.

Broschyren är gratis, får gärna spridas och kan laddas ned här

Så ser du om någon håller på att drunkna

Många tror att att de tydligaste tecknen på någon som drunknar är skrik, viftande på armarna och yviga rörelser. Men allt som oftast är det inte så. Observationer gjorda av Francesco A. Pia i USA på 70-talet, kombinerat med expertis från Andreas Claesson, drunkningsexpert har resulterat i följande drunkningstecken.

 • Munnen vid vattenytan.
 • Huvudet lutar bakåt med munnen öppen.
 • Ögonen är glansiga och ofokuserade.
 • Stängda ögon.
 • Håret över ögonen.
 • Personen rör inte benen, ”står” vertikalt i vattnet.
 • Hyperventilerar.
 • Försöker simma utan att komma framåt.
 • Försöker rulla över på rygg.
 • Verkar kliva uppför en osynlig stege.