Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet genom drunkning visar att 17 personer förolyckades under juni 2017, en mer än under juni 2016. Totalt har 54 personer omkommit genom drunkning 2017, en minskning jämfört med samma period 2016 då 61 personer omkom.

                                        

                                              2017      juni       2016                                        

                                               3       fritidsbåt         7

                                               2           bad             5

                                               2          fiske            0

                                              10        övriga           4

                                              17        totalt           16

 

 

Tendenser över tid

Antalet omkomna i drunkning totalt i juni månad 2000-2017 uppgår till 218 stycken. Det ger ett snitt på knappt 12 personer som omkommer till följd av drunkning för juni månad. En tillbakablick det senaste 10 åren visar en ökning på omkring 16 % för juni månad. Vid en närmre jämförelse för åren 2007-2011 och 2012-2016 är utfallet än sämre med en ökning om nästan 25 %. Utvecklingen är oroande.

 Omkomna fördelade över en fem års period

                  

Endast Juni                          Helår                                   .

                      Total              Snitt/år           Total              Snitt/år

2007-2011      63                  12                  466                93

2012-2016      75                  15                  600                120

 

Fritidsbåtar

För att peka på en positiv utveckling för juni 2017 kan siffrorna beträffande fritidsbåtar nämnas, som visar på en förbättring än normalt. Preliminärt omkom tre personer. Det är hälften mot juni 2016. Snittet för juni under åren 2005-2015 ligger på 7,4.Till och med juni är vi nu uppe i 13 omkomna. Det är inte bra men faktiskt en person mindre än vid samma tid 2016.

Källa: Transportstyrelsen

          

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under juni 2017.

 

1/6 Hav, övrigt

Kungshamn, O-län

En kvinnokropp har hittats i vattnet i Kungshamn.

I nuläget misstänker polisen inget brott och jobbar med att identifiera personen och sedan titta om det är några personer som är anmälda försvunna. Sedan ska kroppen undersökas och se om det finns skador som kan tyda på att något brott.

 2/6 Hav, övrigt

Lysekil, O-län

Räddningstjänsten har plockat upp en död kropp ur havet mellan Stångholmen och fastlandet i Lysekil. Enligt räddningstjänsten var det en privatperson som larmade och den avlidne är nu upptagen ur vattnet och överlämnad till polisen. Det är oklart hur kroppen hamnat i vattnet och hur länge den legat i vattnet. Polisen uppger att den döde inte är identifierad. I nuläget finns ingen misstanke om brott men en rättsmedicinskt undersökning kommer göras på kroppen för att se vad det finns för skador enligt polisen. Det bedöms inte finnas något behov av en teknisk undersökning.

 2/6 Älv, övrigt

Umeå, AC-län

Vid 18.10-tiden under fredagkväll kom ett drunkningsalarm. En person hade hittats i älven vid Öbacka strand i Umeå. Nu bekräftas personen död. Polisen uppger att de inte misstänker något brott och att anhöriga är underrättade.

3/6 Sjö, övrigt

Uppsala, C-län

Klockan 15.45 på lördagen larmades räddningstjänsten till Ekoln, söder om Skarholmen i Uppsala. En person hittades död i vattnet. Enligt polisen finns det i nuläget ingen misstanke om brott

 

5/6 Hav, fritidsbåt

Värmdö, A-län

Det var i måndags 5 juni som en man 53 år omkom vid en tragisk olyckshändelse på sin fritid ute i skärgården. Anhöriga är underrättade om dödsfallet.

 

7/6 Sjö, fritidsbåt

Sandviken, X-län

Den man i 75-års åldern som försvann igår i samband med en båttur på Storsjön i Sandviken har nu hittats död. Det var polisens helikopter som hittade en livlös kropp vid 12-tiden i vattnet och det visade sig vara den försvunne mannen som polisen sökt efter. Det var på onsdagseftermiddagen som en båt kantrade på Storsjön i Sandviken i närheten av Tingsön. Två män i 75- årsåldern befann sig i båten, varav en lyckades ta sig iland till en intilliggande ö och sedan ta sig hem till sin bostad och larma räddningstjänsten. Den andre mannen var försvunnen fram till lunchtid på torsdagen, då han hittades död i vattnet med hjälp av en helikopter. Enligt polisen så har anhöriga underrättats.

 

10/6 Älv, övrigt

Pajala, BD-län

SOS Alarm fick samtal om den befarade drunkningen vid 14.40-tiden på lördagen. – Det är tre yngre killar mellan 12 och 15 år som har varit ute och fiskat och upptäckt vad de tror är en manskropp som flöt förbi i älven, säger räddningschef i Pajala. En räddningsinsats med en polishelikopter och en styrka från räddningstjänsten inleddes. Strax efter 01 meddelade polisen i Norrbotten att en avliden person, som ska ha varit en äldre man, hade påträffats elva mil från där en kropp hade synts i Pajala. Anhöriga till personen har även underrättats av polisen.

 

 11/6 Sjö, bad

Norrtälje, A-län

Vid 16-tiden på söndagen kom ett larm om en drunkningsolycka på Koludden vid sjön Erken norr om Norrtälje. En 66-årig man fördes till Norrtälje sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Under sen söndagseftermiddag simmade en man ut till en flytbrygga vid Koludden i sjön Erken. När han skulle simma tillbaka sjönk han. Badgäster på plats ingrep och fick upp honom på stranden. Räddningstjänsten kom till platsen cirka 16.30. – Privatpersoner på plats hade börjat med hjärtlungräddning, uppger räddningstjänsten i Norrtälje. Mannen fördes med ambulanshelikopter till Norrtälje sjukhus och hjärtlungräddningen fortsatte. Men mannens liv gick inte att rädda. Mannens anhöriga är underrättade.

 

17/6 Damm, övrigt

Kimstad, E-län

Strax efter klockan 14 i dag fick polis och räddningstjänst ett larm från SOS gällande en drunkning vid dammluckorna till kraftverket i Kimstad. Räddningspersonal åkte till platsen och man har under eftermiddagen bärgat en kropp ur vattnet. Omständigheterna kring drunkningstillbudet är oklara men polisen misstänker inget brott.

 

20/6 Övrigt

Internationellt

 I helgen dog en svensk kvinna i misstänkt drunkningsolycka under sin semester på Seychellerna.

Enligt Seychelles News Agency ska kvinnan, som uppges vara 62, ha drunknat i söndags på ön Praslin, den näst mest befolkade ön. Utrikesdepartementet säger att kvinnans anhöriga är underrättade.

 

21/6 Sjö, bad

Örnsköldsvik, Y-län

En pojke i tioårsåldern har avlidit efter en drunkningsolycka i Ångermanland, rapporterar lokala medier. Han hittades livlös i vattnet på en badplats vid en camping i Trehörningsjö, norr om Örnsköldsvik. Räddningstjänsten satte in hjärt- och lungräddning och syrgas, varefter pojken fördes med helikopter till Umeå universitetssjukhus. På eftermiddagen meddelade sjukhuset att han avlidit. Pojken var hemmahörande i Örnsköldsviks kommun.

 

25/6 Hav, kaj, övrigt

Göteborg, O-län

Den man som under midsommarnatten ramlade i vattnet vid Gullbergskajen i centrala Göteborg har avlidit av sina skador, uppger Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst. Strax efter klockan ett på midsommarnatten larmade vittnen om att en person hamnat i vattnet nära hotellbåten Astoria vid Gullbergskajenkom mitt i centrala Göteborg. – En man ska ha ramlat i från en båt, men dykarna fick upp honom och han är förd med ambulans till sjukhus. Han låg under vattnet i ett antal minuter innan de fick upp honom, säger Göran Andreasson, vakthavande befäl på polisen i region Väst. Ingen misstanke om brott

 

26/6 Älv, fiske

Internationellt

 En svensk man befaras ha omkommit i en drunkningsolycka i Norge.

Mannen ska ha trillat ner i älven Orkla i Sør-Trøndelag under en fisketur.

– Vi söker honom fortfarande men vi befarar att han omkommit, meddelar operationsledare vid Trondheimspolisen. Polisen i Trondheim larmades om händelsen på söndagseftermiddagen. En svensk man i 40-årsåldern hade trillat i det strömma vattnet under en fisketur i älven Orkla.

Mannens anhöriga har underrättats. 

 

27/6 Älv, fiske

Haparanda, BD-län

 Larmet kom in till SOS Alarm vid 01.50 natten till tisdag. En fiskare uppges ha ramlat ner i Torneälven. - Det är personens vänner som har larmat och vi bedömer det som hundra procent troligt att uppgifterna är riktiga, säger befäl vid polisens regionledningscentral. En stor räddningsinsats pågår med både svenska och finska styrkor. Enligt RLC är personen som saknas en manlig finsk medborgare. De ger ännu inga uppgifter på hur gammal mannen är.

 

28/6 Å, övrigt

Boxholm, E-län

En kropp hittades i Svartån i Boxholms kommun på onsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten larmades till ån, som flyter genom tätorten, klockan 16.40 efter att förbipasserande sett vad som sades vara en man som låg och flöt livlös ute i vattnet med ansiktet nedåt. Kroppen hittades ungefär 700 meter från en närliggande badplats. Polisen har ingen misstanke om brott.

 

 

30/6 Hav, hamn, övrigt

Värmdö, A-län

En död person har hittats i vattnet i Hemmesta på Värmdö utanför Stockholm, skriver polisen på sin hemsida. Larmet kom tidigt på fredagsmorgonen då en förbipasserande upptäckte en person som flöt i vattnet vid småbåtshamnen. Räddningstjänst och polis beordrades till platsen. Personen flöt utanför bryggan, en bit ut i vattnet, säger ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar. Den avlidne är ännu inte identifierad och polisen misstänker inget brott.

 

 

30/6 Sjö, fritidsbåt, övrigt

Mariestad,  R-län

 En man har omkommit i en drunkningsolycka efter att ha fallit från en båt i en hamn i närheten av Mariestad.
Mannen, i 50-årsåldern, hittades under eftermiddagen avliden i vattnet efter ett stort sökpådrag. 

– Allt tyder på att han har trillat i och slagit i huvudet, säger polisens presstalesperson i Region Väst. Polisen uppger att det är en anhörig som larmat om försvinnandet. Mannen, som var i 50-årsåldern, skulle övernatta i båten. Polisen misstänker i nuläget inte att något brott ligger bakom mannens död.  Enligt polisen tyder allt på att mannen har drunknat. Mannens anhöriga har underrättats. 

 

Ytterligare information

Mikael Olausson 0769-41 14 65

  

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands - exklusive suicid.