Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Preliminär sammanställning av omkomna genom drunkning under september 2017

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över personer som mist livet genom drunkning visar att 6 personer omkom genom drunkning under september i år jämfört med 8 personer under september 2016. Totalt har 77 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 109 under samma period förra året.

 

2017 september 2016
1 Fritidsbåt 3
0 bad 4
5 övriga 1
6 totalt 8

 

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor med dödlig utgång under september 2017

 

5/9 Hav, övrigt

Helsingborg, M-län

En avliden person hittades i vattnet vid Kvickbron i Helsingborg. Larm om ett drunkningstillbud i Norra Hamnen, småbåtshamnen, kom in till SOS 12.07. Den avlidna personen är en vuxen kvinna. Kroppen har förts bort för rättsmedicinsk undersökning. Övriga omständigheter är än så länge oklara.

 

9/9 Hav, hamn, övrigt

Karlskrona, K-län

Två polska sjömän som skulle delta i övningen Northern Coasts hamnade på fredagskvällen i vattnet i Örlogshamnen i Karlskrona. En av dem är bekräftad avliden.

 

14/9 Sjö, övrigt

Tingsryd, G-län

En kvinna i 70-årsåldern avled i eftermiddags i en drunkningsolycka vid Getnö, Tingsryds kommun. Enligt uppgift från Räddningstjänsten Östra Kronoberg inträffade olyckan när kvinnan försökte rädda sin hund, som gett sig ut i vattnet. När kvinnan gått i för att rädda sin hund hamnade hon i nöd och hennes väninna som stod på land begav sig då också i vattnet för att hjälpa till. Samtidigt ska en båtägare kommit till undsättning. Men när räddningstjänsten kom till platsen var kvinnan redan avliden. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhuset, men hennes liv gick inte att rädda.

 

17/9 Å, övrigt

Söderhamn, X-län

På söndagen hittades en försvunnen man i 50-årsåldern drunknad i ån i centrala Söderhamn. De anhöriga är underrättade. Det finns inga misstankar om brott i samband med händelsen, enligt polisen.

 

17/9 Hav, hamn, fritidsbåt

Karlskrona, K-län

En 64-årig man drunknade vid gästhamnen i Torhamn i Karlskrona kommun under natten till lördagen.Larm om drunkningstillbud kom vid 0330-tiden och räddningstjänsten hittade då mannen i vattnet intill några fritidsbåtar. Mannen drogs upp ur vattnet. Hjärt- och lungräddning påbörjades och pågick fram till att ambulans kom och tog över. Det är oklart hur mannen har hamnat i vattnet.Polisen ska nu utreda varför mannen föll i vattnet men misstänker inget brott.

 

19/9 Hav, hamn, övrigt

Hunnebostrand, O-län

En man i 65-årsåldern har omkommit efter att ha hittats i vattnet i Hunnebostrand. Kroppen påträffades vid strandkanten mellan två sjöbodar. Det var på tisdagskvällen vid 18.40 som räddningstjänsten i Sotenäs fick larm om ett drunkningstillbud i Hunnebostrand. Där hade en man påträffats i vattnet. Ambulansen var först på plats och kunde påbörja Hjärt- och lungräddning. Mannen fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

 

Ytterligare information, Mikael Olausson 0769-411465

 

Mer drunkningsstatistik hittar du här

 

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

 

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

 

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands - exklusive suicid.