Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

EM i livräddning 2017

Europamästerskapen i livräddning har nu nått sitt slut. Mästerskapet gick av stapeln i Belgien, närmare bestämt i Brugge för poolgrenarna och i Oostende i havsgrenarna. 

Det svenska landslaget var representerade på plats med totalt 11 atleter- en ovanligt stor trupp och med flera nya intressanta atleter i både senior- samt juniorklass som för första gången genomförde ett internationellt mästerskap.

Sverige lyckades uppnå stora framgångar i poolgrenarna de första dagarna. Atleterna lyckades erövra hela åtta finalplatser varav ett brons i grenen Line Throw för seniorherrarna med Pontus Karlsson och Filip Christensson. Junior dam var också mycket nära medalj i samma gren men placerade sig slutligen på en fjärde plats.

Landslaget ställde även upp med två lag i SERC- tävlingsmomentet som är ett slags prov på första-hjälpen kunskap. Här bedöms lagets förmåga att tillämpa livräddning i en simulerad nödsituation som är okänd för dem före starten. Sveriges damjuniorer höll huvudet kallt och hade god samarbetsförmåga vilket mynnade ut i en fantastisk femteplats av de 13 deltagande nationerna!

Under sista pooldagen presterade Josefin Nilsson bästa placering någonsin i internationella sammanhang. Hon kom på en sjätte plats i individuella grenen 100 m Tow with Fins- ett ordentligt kvitto på att Nilsson tillhör toppskiktet i Europa!

Efter tre dagar i poolen förflyttades tävlingen till Oostende och övergick till havsgrenarna. Förhoppningarna på Sverige var stora och det fanns god grund att tro att några av våra atleter skulle lyckas erövra medaljplatser men konkurrensen visade sig vara mycket tuff.

Sverige presterade absolut bäst resultat på Ski Race där våra två seniorherrar Pontus Karlsson och Oskar Ahlgren kom vidare till final och paddlade hem en fjärde respektive femte plats. Juniortjejen Matilda von Sicard lyckades även kamma hem en tolfte plats i samma gren.

I populära grenen Board Race kom två av svenskarna vidare till final, Pontus Karlsson för seniorherrarna som placerade sig på en tionde plats samt Johanna von Sicard för juniortjejerna som paddlade in sig på en nionde plats.

Juniortjejerna visade också på stor kämparglöd under tävlingarna! Trots den regniga och blåsiga dagen på stranden tog de sig vidare till final i lagkappsgrenen Beach Relay och erövrade slutligen en åttonde plats! Bäst resultat i individuella grenen Beach Flags för Sverige sprang Matilda von Sicard hem på en otrolig trettonde plats.

Den avslutande grenen sista dagen blev lagkappsgrenen Rescue Tube Rescue där seniordamerna visade på otrolig snabbhet i livräddningsutryckning med allt vad utrustning innebär! Med snabba simtag, fenor och torped till hjälp erövrade laget därmed en åttonde plats i denna gren.

Totalt nitton länder var representerade under mästerskapet och de nationer med absolut bäst resultat och flest medaljer under mästerskapet erövrades av Italien som kom på en förstaplats, efterföljt av Tyskland på en andra plats och Spanien på en tredje plats.

Den svenska förbundskaptenen Jonas Hagberg tillsammans med coacherna Annette Nääs, Caroline Jonsson och Lisa Nyqvist är mycket nöjda med de insatser som svenska landslaget presterat! De hoppas på att mästerskapet gett mersmak för de tävlanden som deltagit men också gett inspiration till att fler utövare och livräddare ute i Livräddarsverige vill och vågar satsa på livräddning som sport. Nästa år är det nämligen dags för VM i Australien. 

 

Läs mer om landslaget här

För fullständiga resultatlistor från mästerskapet, besök hemsidan www.lifesaving2017.be