Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Sammanställning av omkomna genom drunkning under juni 2015

 

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna genom drunkning visar att 17 personer omkom genom drunkning under juni i år jämfört med 22 personer under juni 2014. Totalt har 38 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 52 under 2014.

 

                                           2015       juni         2014                              

                                              7      fritidsbåt         9

                                              5           bad             6

                                              5         övriga           5

                                               -         fartyg           2

                                             17        totalt          22

           

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under juni 2015.

 

2/6, Övriga

Lerälven, Sunne. S-län

En man i 40-årsåldern har hittats drunknade i Lerälven i Sunne. Förbipasserande upptäckte mannen, som inte var vid medvetande när räddningstjänsten kom till platsen. Ambulanspersonal utförde hjärt- och lugnräddning, men mannens liv gick inte att rädda. Mannen var vid älven med ett par kamrater när han trillade i älven enligt polisen i Värmland. Det är ganska branta backar vid Lerälven och det blåste mycket vilket kan ha fått mannen att ramla i älven enligt polisen.

 

2/6, Fritidsbåt, fiske

Sjön Möckeln, Älmhults kommun, G-län

En 40-årig man, tysk medborgare, har hittats drunknad efter en fisketur i sjön Möckeln. Mannen båt hittades upp och ned på sjön, men mannen var försvunnen. Mannen återfanns tio dagar efter försvinnandet.

 

3/6, Fritidsbåt

Halmstad, Kattegatthamnen, N-län

Tre män, 21, 22 och 26 år, har drunknat i samband med en båtolycka i hårt väder. Enligt uppgift hade båtens motor stannat och männen ringde efter hjälp. Därefter bröts samtalet. Båten hittades och bärgades dagen efter olyckan men männen var då fortfarande inte funna.

Två av männen har senare återfunnits drunknade. 22- och 26-åringen, medan 21-åringen ännu inte hittats.

 

4/6, Bad, dyk

Ventspils, Lettland

En man i 45-årsåldern, svensk medborgare, har omkommit i samband med en dykolycka utanför Lettlands kust.

 

6/6, Övriga

Fyrisån, Vattholma, norr Uppsala, C-län

En 75-årig man drunknade Fyrisån vid Vattholma, norr om Uppsala. Polis och räddningstjänst larmades av frun som saknade sin man. Vid platsen hittade polisen mannens cykel och sedan påträffades även mannen.

Polisen misstänker i nuläget inget brott.

 

12/6, Bad

Älgasjön, Uppvidinge kommun, G-län

En 22-årig man avled i en drunkningsolycka i Älghult. Personer på land såg när mannen simmade ut till en flotte i sjön. De såg att han dök ner under flotten men han kom inte upp igen.  Polis, räddningstjänst och ambulans var på plats och mannen hittades under vattnet. Han togs upp på en brygga och hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart. Så snart det var möjligt kördes han till akuten på Centrallasarettet i Växjö där han avled.

Mannen var ensamkommande asylsökande.

 

18/6, Övriga

Sidsjön, Sundsvall, Y-län

En 35-årig man har hittats drunknad i Sidsjön strax utanför Sundsvall. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades av förbipasserande. Mannen hittades omkring tre meter ut i vattnet. Händelsen utreds som ett dödsfall och det finns inga misstankar om brott.

 

18/6, Fritidsbåt, fiske

Storsjö Fiskecamp, Ljungdalentrakten, Bergs kommun,  Z-län

En man i 66-årsåldern från södra Sverige är försvunnen och befaras ha drunknat under en fisketur.

Mannens båt hittades drivande på Storsjön, sydväst om Ljungdalen. I båten fanns mannens ryggsäck och telefon. Mannens hund anträffades, på land, inte långt från båten.

 

21/6, Bad, fiske

Furunässjön, Björnkälen,Vindeln, Umeå, AC-län

En man i 40-årsåldern har hittats drunknad. Mannen, som var en del av ett sällskap, skulle simma ut och ta loss ett fiskedrag men kom aldrig tillbaka. Polis, dykare och räddningstjänst sökte efter mannen som återfanns efter cirka tre timmar död på cirka fyra meters djup.

 

24/6, Övriga

Sjön Rismåla göl, Nybro, H-län

En kvinna i 70-årsåldern har hittats drunknad i Rismåla göl, Två flickor i tioårsåldern upptäckte en kropp i vassen i sjön Rismåla göl, nordväst om Nybro. Hur kvinnan hamnat i vattnet är oklart. Polisen misstänker inget brott.

 

24/6, Bad, dyk

Holsjön, Borås, P-län
En kvinna i 40-årsåldern avled efter dykolycka, Kvinnan försvann under dykningar i sjön men när räddningstjänst och ambulans anlände hade närboende redan hittat henne och inlett hjärt- och lungräddning. Kvinnan fördes till Sahlgrenska sjukhuset med vad som bedömdes som allvarliga skador men tillståndet förvärrades efter hand. Enligt Sahlgrenska sjukhusets presstjänst gick kvinnans liv inte att rädda.

 

26/6, Övriga

Västanforsbadet, Fagersta, U-län

En kvinna har anträffats drunknad nära Västanforsbadet. En person som gick och rastade sin hund nära Västanforsbadet upptäckte en livlös kropp liggande vid vasskanten.

 

27/6, Fritidsbåt

Gävletrakten, X-län

En man, 62 år, drunkande när han föll från sin båt. Manen var ute tillsammans med två personer i sin snipa när han föll överbord och försvann. Mannen hade ingen flytväst.

 

29/6, Bad

Gummarö, Rådmansölandet, Norrtälje, AB-län

En man i 70-årsåldern har drunknat i vattnet utanför Gummarö på Rådmansölandet. Ett stort räddnings-pådrag inleddes efter ett larm om drunkningsolycka. Mannen ska ha varit ute och simmat när en anhörig signalerade på hjälp. Två personer tog sig då ut i båt och hittade mannen under ytan. De lyckades få upp honom i båten. Det finns ingen misstanke om brott.

 

29/6, Fritidsbåt

Kyttudden, Vättern, Motala, E-län

En man i 50-årsåldern har hittats drunknad. Polisen tror att mannen hamnat i vattnet i samband med att båten han färdades i gått på grund och sjunkit. Inte långt från platsen där kroppen hittades ligger det en halvsjunken segelbåt. Det kan röra sig om en hård grundstötning med vatteninträngning.

 

Ytterligare information

Anders Wernesten 070-592 95 67

 

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor.

Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.

Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands - exklusive suicid.