Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Sammanställning av omkomna genom drunkning under juni 2014

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna genom drunkning visar att 21 personer omkom genom drunkning under juni i år jämfört med 14 personer under juni 2013. Totalt har 50 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 53 under 2013.

2014 juni 2013
10 fritidsbåt 4
5 bad 4
6 övriga 5
- fartyg 1
21 totalt 14

Översikt 2005-2014

Antal omkomna genom drunkning under juni månad. 

1999  22   senaste drunkningsantalet över 21 i juni 2005  11 
2006  19 
2007  18 
2008   9 
2009   8 
2010  13 
2011  13 
2012   6 
2013  14
2014  21

 

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under juni 2014.

 3/6, Fritidsbåt, gummibåt
Herrhagen i Falun, W-län
En man har hittats drunknad av dykare efter att den gummibåt som mannen färdades i ska ha kapsejsat och mannen hamnat i vattnet.

 3/6, Övriga
Herrhagen, Östanforsån, Falun, W-län
En man harhittadats drunknad i Östanforsån. Den drunknade mannen anmäldes som försvunnen den 2 juni. Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen efter att larmet inkom till SOS på morgonen och man fann den drunknade mannen efter en kort sökinsats.

 9/6, Bad
Rångsjön, Svanbacken, Delsbo,W-län
En 20-årig man drunknade i samband med en simtur i Rångsjön. Enligt uppgift var det två män som var ute och simmade när den ena mannen försvann under vattenytan. 20-åringen hittades efter fem dagar.

7/6, Övriga
Luleå skärgård, Sandön, BD-län
En 3-åring pojke har drunknat i Luleå skärgård. Olyckan inträffade i havet utanför Luleå, men polisen vill inte lämna några fler detaljer med hänsyn till de anhöriga. Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott.

10/6, Fritidsbåt
Revsundssjön, Gällö, Mälgsand, Z-län
En 65-årig man har hittats drunknad iRevsundssjön, Det var några personer såg en tom båt komma mot land med motorn i gång. De åkte ut med båt och fick upp personen som låg i vattnet och därefter blev det transport med ambulans från platsen in till Östersunds sjukhus där det konstaterades att mannen var avliden.

13/6, Övriga (fritidsbåt)
Lysekils hamn, O-län
En 70-årig man som varit försvunnen sedan en vecka har hittats drunknad i hamnen i Lysekil. Det var en privatperson som larmade SOS Alarm efter det att några barn hade upptäckt en livlös person som låg med ansiktet ner i vattnet under en brygga. Räddningstjänsten kom till platsen och kunde konstatera att mannen drunknat. Mannen hade varit försvunnen en vecka då han senast ska ha sett till sin båt i Lysekil.

14/6, Övriga
Vättern norr om Visingsö, F-län
En man från Tyskland drunknade i samband med att han råkade ut för en olycka med sitt sjöflygplan efter landning på Vättern norr om Visingsö. Mannen har inte hittats och polisen bedömmer att hoppet är ute att finna honom vid liv.

14/6, Fritidsbåt, fiske
Hornavan, Staburudden, Arjeplog, BD-län
En 74-årig man omkom vid en drunkningsolycka på Hornavan, vid Staburudden utanför Arjeplog. Enligt uppgift ska den 74-årige mannen ha gett sig ut med båt för en fisketur. Strax före halv fyra på lördagseftermiddagen fick räddningstjänsten larm om vad som kunde vara en båtolycka på Hornavan. Den som larmade hade sett något som liknade fören på en båt sticka upp ovanför vattenytan, cirka 300 meter ut i vattnet. När räddningstjänsten kom fram till platsen hittade de en död manskropp i vattnet i närheten av Staburudden, en knapp kilometer från den plats där båten låg. 

15/6, Fritidsbåt, kanot
Saxvallsbygget, Rändhån, Ljusnan, Hede, Z-län
En 81-årig man drunkande i samband med att kanoten han färdades i kapsejsat. Två män, en 73-åring och en i 81-åring, var ute och paddlade när vattnet steg och kanoten välte. Att vattnet plötsligt steg beror enligt polisen troligtvis på att ett vattenkraftverk i närheten ökade sin produktion. Den yngre av männen lyckade ta sig upp på land, men den andre mannen försvann. Räddningstjänsten och polisen hittades 81-åringen död i vattnet.

15/6. Bad, pool
Bråhögsbadet, Staffanstorp, M-län
En 91-årig man drunknade på Bråhögsbadet i Staffanstorp. En badvakt upptäckte den orörlige mannen i vattnet och fick upp honom. Personalen påbörjade hjärt- och lungräddning direkt i väntan på ambulans och lyckades få i gång hjärtverksamhet. När ambulansen kom till platsen tog de över rädd-ningsarbetet och mannen fördes till Skåne Universitetssjukhus Lund men hans liv gick inte att rädda.

22/6, Fritidsbåt, fiske
Öarna Foren och Valen, Hjälmaren, U-län
Två män i 30- och 60-årsåldern har hittats drunknade. De två männen som försvann under en fisketur på Hjälmaren hittades den 26/6 drunknade. De båda männen - som var yrkesfiskare - försvann i samband med att de var ute för att vittja nät. Det är oklart exakt vad som har hänt men båtens motor var igång när den hittades.

22/6, Bad
Bodasjön, Emmaboda, H-län
En 29-årig kvinna drunknade i samband med en simtur. Hon upptäcktes några hundra meter ut från land. Personen som hittade kvinnan ska enligt uppgift till räddningstjänsten ha tagit sig ut till henne med båt. Sedan ska han ha försökt hjälpa henne samtidigt som han larmade om olyckan. 
Räddningstjänsten körde ut med sin båt och hämtade in personen till bryggan där man gav hjärtlungräddning men kvinnans liv gick inte att rädda. 

23/6, Fritidsbåt, kanot
Sjön Stora Värmen, Rörvik, Sävsjö, Lammhult, G-län
En man i 45-årsåldern har hittats drunknad. Mannen och hans femårige son föll i vattnet när deras kanot kapsejsade under en paddeltur i norra änden av den 3,5 kilometer långa sjön mellan Rörvik och Lammhult. Pojken, som hade flytväst, kunde efter larm från anhöriga på stranden räddas av räddningstjänstens insatsledare som var först framme på platsen. Pappan syntes däremot inte till och under de följande timmarna genomfördes en massiv räddningsinsats med helikopter, flera dykargrupper och båtar samt polispatruller med hundar längs stränderna. 

24/6. Bad
Hamburgsund, O-län
En man i 90-årsåldern har hittats död i vattnet i Hamburgsund. Det var hans grannar som hittade honom och återupplivningsförsök gjordes, men hans liv gick inte att rädda. Troligen har mannen badat enligt polisen.

26/6, Fritidsbåt. fiske
Torneälven, Lovikka, Junosuando, Pajala. BD-län
En äldre man drunknade i samband med fiske i Torneälven. Räddningstjänsten larmades till älven vid Lovikka. En tom båt låg ankrad ett 20-tal meter ut i älven. Båten var en mindre roddbåt och det befarades att en person ramlat i det iskalla, strömmande, vattnet. Räddningstjänsten hittade en död kropp i vattnet inte långt från den övergivna båten.

28/6, Övriga
Svartån, Oljehamnen, Örebro, T-län
En 57-årig man hittades drunknad i Svartån. Det var en båtförare som upptäckte kroppen i vattnet vid Oljehamnen i Örebro och kontaktade räddningstjänst och polis. Polisen misstänker inte att något brott, utan man tror att det rör sig om en drunkningsolycka.

30/6, Fritidsbåt, fiske
Sjön Flåren vid Lagan, G-län
En man i 75-årsåldern från Tyskaland avled efter ett drunkningsdrama i sjön Flåren vid Lagan.Polisen uppger att mannen hamnade i vattnet tillsammans med två andra män, samtliga tyska turister. Männen har suttit i en båt och fiskat och sedan har en av dem trillat i. När de andra två ska hjälpa denna upp välter båten så att alla tre hamnar i vattnet. En båt i närheten kom till undsättning och bärgade två av personerna.

30/6, Fritidsbåt, fiske
Rusksele, Lycksele kommun, AC-län
En 62-åring man drunknade efter båtolycka i en sjö i Rusksele i Lycksele kommun. Mannen var ute och fiskade med två andra män då båten av okänd anledning kantrade. Männen lyckades påkalla hjälp från en annan båt och när de fick upp 62-åringen på land påbörjades hjärt- och lungräddning men mannen fick sänkt medvetandegrad och avled senare.

30/6, Övriga
Helsingborgs hamn, M-län
En man har hittats drunknad i Helsingborgs hamn vid 17.30-tiden i dag. Enligt polisen finns det inte några brottsmisstankar i nuläget.

 

Ytterligare information

Anders Wernesten 070-592 95 67