Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Sammanställning av drunkningsolyckor under juni 2013

Svenska Livräddningssällskapets preliminära sammanställning över omkomna genom drunkning visar att 14 personer omkom genom drunkning under juni i år jämfört med 6 personer under juni 2012. Totalt har 51 personer omkommit i år genom drunkning jämfört med 40 under 2012.

 2013           juni              2012                                          
     6          fritidsbåt             2
    4              bad                  3
    4            övriga               1
  14            totalt                6

Översikt 2004-2013

Antal omkomna genom drunkning under juni månad.

2004           17                                  
2005           11                                  
2006           19                                  
2007           18                                  
2008             9                                  
2009             8                                  
2010           13                                  
2011           13                                  
2012             6                                  
2013           14                                 

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under juni 2013.

5/6, Övriga
Svartån, Lekeberg, T-län
En man i 75-årsåldern har hittats drunknad Svartån i Lekeberg. Mannen hade varit försvunnen sedan 14-tiden på eftermiddagen, då han senast sågs i livet av anhöriga. Vid 18-tiden larmades polisen om att privatpersoner iakttagit en kropp som låg och flöt i vattnet. Enligt polisen är det oklart hur olyckan gått till. Polisen misstänker inget brott.

6/6, Fritidsbåt
Ösjön, Borlänge, W-län
En 10-årig flicka har drunknat sedan hon ramlade ur en båt på Ösjön. Olyckan inträffade när flickan tillsammans med tre andra familjemedlemmar var ute på en båttur och båten kolliderade med en sten. Vid kollisionen, då samtliga föll i vattnet, förlorade den tioåriga flickan sin flytväst som tycks ha hakat fast i båten. Flickan försvann under vattenytan. Flickan hittades drunknad av dykare från Räddningstjänsten. Utredning om olyckan pågår.

6/6, Övriga
Boden, BD-län
En kvinna i 25-årsåldern omkom vid en drunkningsolycka i Boden. Det var strax innan klockan sju på morgonen, som ett vittne slog larm efter att ha upptäckt en person i vattnet. Räddningstjänsten lyckades få upp den livlösa kvinnan ur vattnet. Hon fördes i ambulans till sjukhus, där hon senare dödförklarades.

12/6, Övriga
Stäksundet, Mälaren, Järfälla, AB-län
En man i 60-årsåldern omkom i en drunkningsolycka vid Stäksundet i Mälaren i Järfälla norr om Stockholm i dag. Han drogs upp ur vattnet och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

13/6, Övriga
Sjön Nömmen, Nässjö/Vetlanda, F-län 
En äldre man har hittats drunknad i sjön Nömmen, uppger polisen i Jönköpings län. Mannen var hemmahörande i Vetlanda kommun. Polisen misstänker inget brott.

16/6, Bad
Östermoby, Ydre, E-län
En 45-årig man drunknade i samband med simträning. Mannen ska ha varit ute och simmat tillsammans med sin fru när något hände, uppger räddningstjänsten. Frun ska sedan ha lyckats få in maken till stranden och dragit upp honom i vattenbrynet men mannens liv gick inte att rädda.

17/6, Bad
Lessebo badplats, G-län
En 19-årig man, asylsökande från Afghanistan och inte simkunnig, drunknade efter att ha dykt från bryggkanten nära hopptornet. Kamrater trodde först han skojade när han inte dök upp igen. De larmade då räddningstjänsten som turligt nog befann sig nära badplatsen och efter 5 till 8 minuter kunde man ta upp mannen ur vattnet och påbörja hjärtlungräddning.

15/6, Fritidsbåt, Fiske
Ånäset, Långskäret, Robertsfors kommun, AC-län 
En 61-årig man drunknade i samband med en fisketur. Mannen och hans 18-åriga dotter gav sig ut på en fisketur när deras båt kapsejsade. Dottern lyckades simma i land, medan pappan som inte hade flytväst och inte var simkunnig hittades senare drunknad.

24/6, Fritidsbåt, Fiske
Anabysjön, Nässjö, F-län
En 63-årig man har hittats drunknad efter en fisketur. Två personer befann sig på fisketur när båten av okänd anledning kantrade. Den ene, en man i 50-årsåldern, lyckades simmande ta sig i land. Han tog sig i land av egen kraft och fick hjälp boende på platsen med att larma räddningstjänsten. Mannen uppgav att han och hans kamrat försökte ta sig simmande till närmaste land, en sträcka som kan uppskattas till cirka 200 meter. Mannen simmade först och upptäckte efter en stund att hans kamrat inte längre syntes till.

24/6, Bad
Falsterbohus, M-län
71-årig man drunknade i samband med badolycka. Polisen har ännu inga uppgifter om hur olyckan gått till. Larmet om drunkningsolyckan kom till SOS Alarm strax efter klockan åtta på morgonen.

28/6, Fritidsbåt
Nässkär, Utö, AB-län
En man i 60-årsåldern hittades död i vattnet utanför Nässkär utanför Utö. Mannen ska ha varit ute och paddlat kanot ensam. Anhöriga till mannen ska ha blivit oroliga när han inte hörde av sig hem och anmälde honom som försvunnen. Räddningstjänsten hittade senare mannen drunknad i vattnet.

28/6, Fritidsbåt
Bjässbodarna Alnö, Sundsvall, Y-län
En 74-årig man har hittats livlös i vattnet. Han drogs upp ur vattnet av folk i området men hans liv gick inte att rädda. Vittnen ska ha sett 75-åringen åka båt tidigare på dagen och mannen hade flytväst på sig när han hittades medans hans byxor och stövlar låg på land. Det är inte klarlagt hur olyckan gått till.

29/6, Bad
Eklundsnäs badplats, Södertälje, AB-län
En 33-årig man från Polen drunknade vid badplats i Södertälje. Vittnen såg mannen simma ut och försvinna under ytan. Resultatlösa sökningar gjordes efter mannen som senare hittade drunknad. Det finns ingen misstanke om brott enligt polisen.

28/6, Fritidsbåt
Vojmsjön , Vilhelmina, AC-län
En man i 50-årsåldern drunknade i samband med en båttur på Vojmsjön i Vilhelmina. Mannen anmäldes saknad av sin fru när hon såg båten upp och ner i vattnet. Mannen hittades efter draggning.

Ytterligare information

Anders Wernesten 070-592 95 67