Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Sammanställning av drunkningsolyckor under april 2013

Se Karin Brand prata i SVT om drunkningsolyckorna i april

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna visar att 17 personer omkom genom drunkning under april i år jämfört med 9 personer under april 2012.
Under årets fyra första månader har totalt 27 personer drunknat mot 22 under samma period
förra året.

2013
April
2012
9 Övriga 9
1 Fritidsbåt -
5 Is -
2 Bad -
17
Totalt
9

 

2/4 Övriga
Mörrumsån, Mörrum, K-län
En man har hittats drunknad i Mörrumsån i höjd med bron vid järnvägsstationen. Det finns inga misstankar om brott.

6/4, Is, fiske
Bergssjön, Lane-Ryr, Uddevalla, O-län

Två kvinnor i 66 och 69 år gamla hittades på drunknade i Bergsjön vid orten Lane-Ryr i Uddevalla kommun. De två omkomna hade varit ute och fiskat. Isen på sjön beskrevs som mycket svag.

7/4, Is, fiske
Mjörn, Sjövik mellan Lerum och Alingsås, P-län
En 63-årig man som varit ute på Mjörn för att fiska anmäldes sent på lördagskvällen som saknad. Mannen hittades vid halvettiden på söndagen drunknad.

5/4, Övriga
Märstaån, Märsta, AB-län
En 3-årige pojke som hittades i Märstaåns mynning i närheten av Steninge slott i Sigtuna kommun under fredagen förklarades senare samma kväll avliden. Pojken försvann från en lekplats i Märsta på eftermiddagen, och påträffades av en privatperson inte långt senare.

7/4 Is
Tjuredasjön, Växjö, G-län
En 73-årig man hittades död under isen i Tjuredasjön norr om Växjö. Anhöriga hade tidigare under kvällen slagit larm om att han var försvunnen.

5/4, Övriga
Klagshamn,  Malmö, M-län
En kvinna har hittats drunknad i Klagshamn i Malmö i fredags är troligen en danska som anmäldes saknad tidigare i år. Identiteten är dock inte med säkerhet fastställd.

9/4 Is, skoter, fiske

Lofssjön, Lofsdalen, Härjedalen, Z-län
En äldre man som saknats efter en fisketur har påträffats drunknad i Lofssjön utanför Lofsdalen i Härjedalen.  Mannen gav sig på morgonen ut med sin skoter för att fiska. Flera personer blev oroliga och larmade polisen när de på eftermiddagen såg mannens hund springa omkring på sjön utan att mannen sågs till på isen eller intill sjön. Mannen och hans skoter återfanns av en polispatrull i en vak i sjön.

12/4 Övriga
Sundsvalls hamn, Y-län
En 22-årig man som ramlade i vattnet i Sundsvalls hamn vid midnatt på fredagskvällen har avlidit.
Personer som befann sig på platsen försökte få upp mannen ur vattnet med hjälp av en livboj, utan att lyckas. När polisen anlände till platsen försökte man att få upp honom med hjälp av en räddningsbåt, men även detta försök misslyckades. Räddningstjänsten kunde till slut dra upp mannen på land med hjälp av dykare och mannen fördes till Sundsvalls sjukhus. Han avled under lördagen på intensivvårdsavdelningen.

18/4 Övriga
Motala ström , Norrköping, E-län
En 22-årig man har hittats drunknad i Motala ström i Norrköping.  Mannen försvann i november 2012.


18/4 Övriga
Innerhamnen, Sölvesborg, K-län
En man i 35-­årsåldern avled i samband med ett drunkningstillbud . Räddningstjänsten var snabbt på platsen och tog upp mannen varefter han fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad. Mannens liv gick inte att rädda.


20/4, Bad, fridykning
Kalkbrottet i Barva, Eskilstuna, D-län
Två män 24 och 29 år gamla har hittats drunknade efter det att de fridykt under isen i ett kalkbrott. Det var den ena mannens flickvän som larmade då männen inte kommit upp efter ett dyk.


27/4 Övriga
Lerkils hamn, Kungsbacka, N-län
En man, troligen tysk medborgare har hittats drunknad i trakterna av Lerskils hamn. Omständigheterna om hur mannen hamnat i vattnet är oklara.

28/4 Övriga
Ångermanälven, Sollefteå, Y-län
En kvinna 45-års åldern har hittats drunknad.Kvinnan anmäldes försvunnen i november 2012.

Det finns ingen misstanke om brott enligt polisen.

27/4, Övriga
Söderköping, E-län
Ett 4-årigt barn omkom efter att ha ramlat ner i en vattenbrunn. Olyckan inträffade på en gård i Söderköpings kommun. Enligt uppgift ska barnet har varit ut och lekt ensamt på gården. När man upptäckte att barnet inte var kvar på gården började man leta. Dessvärre hittades barnet i en brunn på gården. Brunnslockat som var av trä hade gett vika under barnet.

28/4 Fritidsbåt, fiske
Glafsfjorden, Hungvik, Arvika, S-län
En man i 40-årsåldern från Tyskland befaras ha drunknat i en båtolycka i Glafsfjorden nära Arvika. Vittnen har sett en person ramla i vattnet från en båt. Mannen ingick i ett sällskap på fyra personer. Två av dem gav sig ut i en båt för att fiska. När de gick i land på andra sidan sjön slet sig båten och drev ut. En av männen simmade ut för att hämta den. Han insåg snart att han inte skulle kunna nå båten och vände men sjönk och försvann under vattnet.

För samtlig drunkningsstatistik, se vår statistiksida