Svenska Livräddningssällskapet

SLS SLS Meny

Dessa underbara ideella SLS-are - ett enormt tack till alla som medverkade under JEM

Idealismen är död! Leve professionalism! FEL – idealismen finns - men den har bara ändrat karaktär! Entusiasmen är minst lika enastående idag! Offerviljan likaså! Och  detta gör att alla kan vara professionella på sitt specialområde!

Efter avslutat junior-EM i livräddning i Jönköping där ett 100-tal SLS-are gjorde en enorm insats utbrister jag bara: ”Dessa underbara ideella SLS-are!

Vad sägs om styrelseledamoten i SLS, Marie Swensson och hennes man Werner, som ringde i förberedelsefasen och erbjöd sig att hjälpa till under hela tävlingen – 3 dagar.

Det slutade med att det även blev en helnatt! I bilen tur och retur till Huddinge med dopingprover – på lördagskvällen/natten! Marie hade dessutom stått från 9 på morgonen till 7 på kvällen (med kort lunchuppehåll) i 35-40-gradig simhallsluft och gjort upprop med aktiva från 13  nationer. Inte underligt att det ibland kunde ”hetta till” när de uppropade därefter försvann från platsen och i ett fall missade starten.

”Avkopplingen” kom sedan i den fina bilen, som var åter i Jönköping redan vid halvfem –tiden på söndagsmorgonen…

Min utgångspunkt var att någon i transportbranschen skulle fixa denna viktiga transport. Trots att Werner snabbt tog mig ur denna villfarelse ( han jobbar i byggbranschen) så erbjöd han sig att utföra uppdraget.

Om vi skulle betalat samma timersättning för detta jobb som för själva testningen på lördagen så skulle vi blivit av med mer än 10.000:-. Ideellt arbete lönar sig alltså!

Familjen Nääs – fem JEM-arbetare

Annette – även hon i SLS styrelse – är på väg in i europeiska sportkommissionen!

Efter insatserna i Jönköping är hon välkommen och alla vet vem hon är. Anette var dels tränare för landslaget dessutom konferencier med bravur vid prisutdelningen på söndagskvällen. Annette var en förutsättning för att laget skulle fungera när förbundskaptenen Stefan Nyander samtidigt skulle se till att allt han planerat för tävlingen blev genomfört. Det funkade perfekt!

När Annette kom på torsdagen hade hon även med sig maken Anders och tre barn 13,12 och 6 år gamla. Detta familjeföretag skötte all medaljutdelning, flaggor och flagghissning  med nationalsånger. Lillflickan Linnea blev dock lite trött någon gång i den varma simhallen – men då la hon sig bakom prispallen och sov en stund…

Hela familjen var dock en dröm för mig som ansvarig för organisationen.

När avslutningsfesten började lida mot sitt slut framåt midnatt packade familjen Nääs in sig i bilen och åkte hem – för Anders skulle jobba hemma på måndagen. I Östersund – 80 mil bort!

Leif Karlborgs ”Halmstadsanda”

De kom efter lunch på fredagen – med bilen full av bojar och livräddningsmateriel. Till öppningsceremonin på kvällen var ”havsbanan” klar. Då blev Fredrik Isaksson tävlingsläkare m m. Niclas ”Kocken” Swedblom hjälpte bl a till med dopingtester.

Göran ”GG” Gustavsson och Dick Jonzon tog hand om 15-20 timmars jobb som speaker. Dick hade dessutom besök av grundarna till Eksjös livräddning – mamma och pappa. Ett härligt besök då mamma Anita precis börjat återhämta sig efter en svår stroke – och nu fick se fyra ESLS-are i svenska landslaget.

VIP-ledamoten Leif Karlborg var med glädje på stranden och hjälpte till och var även säkerhetschef där.

”Halmstadsandan” lever och går i arv!

Hela länsförbundet stöttade

Länsförbundet i Jönköping har en ny ordförande  i Anders Persson. På JEM hade han minst fem tunga uppdrag bla ansvar för tävlingen vid invigningen (SERC), starter och medhjälpare i sociala programmet. Han var till och med värd för ”After Work”-partyt för drygt 50 ledare, som inte ville sluta före de aktivas fest tog slut kl 0100 på måndagen!

Till hjälp på festerna m m och som funktionär ibland fanns även Ulrika Lundkvist.

Stefan Nyander, som var den som  hade det stora praktiska ansvaret, stöttades hela tiden av Ewa Molnar, Mullsjö. Alle tre är också med i länsförbundets 5-mannastyrelse. Även de två suppleanterna Therese Helgesson, Värnamo och Emil Johansson gjorde stora insatser. Emil var huvudansvarig för alla transporter och lyckades få tjänstledigt från sitt nya arbete på måndagen – för att kunna jobba gratis åt SLS!

Härliga insatser av många

Bakom de ovan nämnda, som bara får tjäna som portalfigurer för att visa den härliga arbetsanda, som SLS:are har finns naturligtvis en engagerad stab av anställda på främst Jönköpings simsällskap, som lokalarrangör men också på SLS.

En jättestor insats gjorde också av 10-talet unga ledare, som deltar i SLS Ungdomsprojekt. ”Livräddarförläggning” i stället för hotell och hårt jobb sparade 10.000-tals kronor för organisationen och borde ge bra förutsättningar för SLS i framtiden!

Huvuddelen av alla som hjälpte till – från 6-åriga prisutdelerskan Linnea till snart 80 år fyllda veteraner från JSS och SLS – räcker dock inte papperet  till att räkna upp.

Men – många vistades i den hemskt varma simhallen minst 10 timmar och lika länge på stranden plus förberedelse- och efterarbete. Ett par tusen timmars gratis arbete gjorde att junior-EM blev en succé och att SLS framtid ser ljus ut!

Christer Junefelt
Ordförande i Organisationskommittén